mobile menu icon

Slechte adem door low carb en low calorie diëten

Gewicht verliezen kan goed zijn voor de algehele gezondheid en het welbevinden van de mens. Er zijn echter bepaalde diëten die gepaard kunnen gaan met ongewenste bijwerkingen. Een low carb en/of low calorie dieet, oftewel een koolhydraat en/of caloriearm dieet, kan bijvoorbeeld een “aceton adem” of zogenaamde “ketose adem” veroorzaken.

"Aceton"-/"ketose adem"

Deze ademgeur wordt meestal omschreven als een abnormaal zoete of fruitige geur. Aceton adem is een symptoom van ketose (het proces waarbij het lichaam opgeslagen vetten, in plaats van de koolhydraten, voor energie verbrandt). Een slechte adem die voortkomt uit deze ketose kan ook veroorzaakt worden door te weinig eten. Dit komt meestal voor in combinatie met vasten of het volgen van een dieet waarbij zeer weinig calorieën wordt gegeten.

Hoe voorkom ik een slechte adem tijdens het diëten?

Als je last krijgt van een zogenaamde “aceton adem” door het volgen van een low carb en low calorie dieet, is er slechts één oplossing die voor de lange termijn het probleem oplost: verander je dieet. Als je meer koolhydraten aan je dieet toevoegt, bijvoorbeeld volkoren brood, pasta en bruine rijst en je zorgt ervoor dat je gedurende de dag voldoende water drinkt dan kunnen de ketonen je lichaam verlaten. Een goede mondhygiëne kan ook tijdelijk helpen om gedurende het afvallen een slechte adem te verminderen.

Lees hier meer tips bij een slechte adem>