mobile menu icon

Kinderen, pubertijd en een slechte adem

Volwassenen zijn niet de enige die te maken hebben met een slechte adem. Ook jonge kinderen en tieners kunnen hier last van hebben.

Oorzaken van een slechte adem bij kinderen

De oorzaak van een slechte adem bij jonge mensen is vaak een ophoping van plak dat komt door een slechte mondverzorging. Plak is een dun, doorzichtig laagje van bacteriën dat zich tussen de tanden en op de tong ontwikkelt. Hier produceert het plak stinkende vluchtige zwavelverbindingen die worden herkend aan een onaangename ademgeur. Sommige etenswaren en drankjes kunnen bij kinderen en tieners ook voor een slechte adem zorgen. Kinderen kunnen bijvoorbeeld last van een slechte adem krijgen als ze veel melk en andere zuivelproducten consumeren. Suikerachtig snoepgoed, door de mond ademen en een amandelontsteking kunnen bij kinderen ook leiden tot een slechte adem.

Oorzaken van een slechte adem in de puberteit

Tijdens de pubertijd verandert er veel aan het lichaam van de kinderen en sommige veranderingen kunnen van invloed zijn op de ademgeur. Een wisselende hormoonspiegel kan tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld leiden tot ontstekingen aan het tandvlees (gingivitis) en een slechte adem. Het kan er voor zorgen dat de omgeving van de mond van de tiener verandert en er plak ontstaat. Andere risicofactoren voor een slechte adem zijn roken, diëten en het drinken van drankjes met veel suiker. Jonge vrouwen kunnen ook last krijgen van opgezwollen - en bloedend tandvlees als zij ongesteld worden of beginnen met het slikken van de anticonceptiepil.

Hoe voorkom je een slechte adem bij kinderen en tieners?

De tienerperiode kan om allerlei redenen ongemakkelijk zijn en een slechte adem hoeft hier niet persé onderdeel van te zijn. Ouders kunnen helpen om een slechte adem bij hun kinderen te voorkomen door vroegtijdig goede gewoontes aan te leren en hen te helpen tijdens de pubertijd een goede mondgezondheid te behouden. Moedig kinderen aan gezond te eten en overweeg als dit nodig is te minderen met zuivelproducten. Eindig de maaltijden met crunchy fruit om op deze manier de voedselresten die achterblijven, weg te spoelen en stel ook grenzen aan de hoeveelheid snoepgoed met suiker. Bij het gebruik van mondwater moet rekening worden gehouden met de leeftijd van de kinderen. CB12 mondwater is bijvoorbeeld geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar. Daarnaast moeten kinderen wellicht een handje worden geholpen bij het tandenpoetsen, totdat zij oud genoeg zijn om dit zelf te doen. Meestal kunnen kinderen rond zeven jaar zelfstandig hun tandenpoetsen. Daarnaast is het ook belangrijk dat kinderen minstens één keer per jaar naar de tandarts of mondhygiënist gaan om hun gebit te laten controleren en professioneel te laten reinigen. CB12 mondwater is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar.