mobile menu icon

Oorzaken van een slechte adem

Als je denkt dat een slechte adem vanuit de maag komt, dan heb je het mis! De meest voorkomende oorzaak van een slechte adem is een ophoping van bacteriën in de mond1. Deze bacteriën hebben de belangrijke taak onze mond schoon en gezond te houden. Ze leven van achtergebleven voedselresten (eiwitten), die ze vervolgens afbreken. Tijdens dit proces, waarin de bacteriën voedselresten afbreken, komen vluchtige zwavelverbindingen (ook wel afgekort met VZV’s) vrij met een slechte adem als gevolg.

In onderstaande afbeelding wordt weergegeven hoe een slechte adem kan ontstaan en hoe CB12 werkt om dit tegen te gaan. CB12 mondspoeling neutraliseert de adem in plaats van deze enkel te maskeren.

CB12_pictogrammen_1 CB12_pictogrammen_2 CB12_pictogrammen_3 CB12_pictogrammen_4

Er zijn verschillende oorzaken van een slechte adem. Naast de vluchtige zwavelverbindingen (VZV’s) die in de mond worden gevormd, zijn er ook andere oorzaken van slechte adem:

  • een ontsteking aan het tandvlees
  • parodontitis (een tandvleesontsteking die verder gaat dan het tandvlees)
  • een droge mond
  • koolhydraatarme diëten
  • vasten

Slechte adem in de ochtend?

Iedereen heeft ‘s morgens wel eens last van een slechte adem. Dit komt doordat de speekselaanmaak ‘s nachts tijdens het slapen minder snel werkt en bacteriën in de mond minder goed weggespoeld worden.

Benieuwd welke factoren nog meer een risico vormen voor je adem? Lees verder>

Slechte adem neutraliseren? Lees hier meer>

1 Thrane PS, Young A, Jonski G, et al. A new mouth-rinse combining zinc and chlorhexidine in low concentrations provides superior efficacy against halitosis compared to existing formulations: a double blind clinical study. J Clin Dent 2007; 18(3):82-87.