mobile menu icon

Droge mond en slechte adem

Knoflook, kruidig voedsel en koffie zijn bekende veroorzakers van een slechte adem, maar wist je dat een droge mond ook een boosdoener is? Een droge mond betekent dat je speekselproductie niet goed genoeg werkt om je mond vochtig te houden. Speeksel helpt je mond vochtig en schoon te spoelen en neutraliseert de zuren die door plak worden aangemaakt. Speeksel spoelt ook voedselresten op de tong, op het tandvlees en aan de binnenkant van je wangen weg.

Als je last hebt van een droge mond (in medische termen ook wel xerostomie genoemd) en bacteriën de achtergebleven voedselresten afbreken, worden tijdens dit proces vluchtige zwavelverbindingen geproduceerd. Deze kunnen voor een onaangename geur zorgen en dit veroorzaakt een slechte adem.

Oorzaken van een droge mond (xerostomie)

Ongeveer 1 op de 10 mensen heeft last van een droge mond. Een droge mond komt vooral voor bij oudere mensen en mensen die bepaalde medicatie slikken. Het moet niet worden verward met een droge mond die je ‘s nachts tijdens het slapen hebt. Dit komt doordat er ‘s nachts minder speeksel wordt aangemaakt en dat is heel normaal.

De meest voorkomende boosdoeners voor xerostomie zijn verschillende (niet) voorgeschreven medicatie. Voorbeelden van medicatie die een droge mond kunnen veroorzaken zijn onder andere:

 • medicijnen tegen een verhoogde bloeddruk
 • antihistaminica (worden gebruikt bij allergische aandoeningen)
 • antidepressiva
 • niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen
  (ontstekingsremmende middelen)
 • plastabletten (diuretica)

Uitdroging, bestralingen van het hoofd en de nek, ziektes zoals het Sjögren’s syndroom, problemen met de speekselklier, hormonale onbalans, reuma en diabetes kunnen ook oorzaken van xerostomie (droge mond) zijn.

"De ochtend adem"

Wakker worden met een droge mond en een slechte adem na een lange nacht slapen, is volstrekt normaal en daar heeft iedereen wel eens last van. De reden waarom je ‘s morgens last kan hebben van een zogenaamde “ochtend adem” is omdat de speekselproductie ‘s nachts afneemt. Dit maakt de mond droog. Met je mond open slapen, maakt het nog erger. Slapen is één van de meest voorkomende oorzaken van een droge mond, maar de speekselproductie komt normaal gesproken kort nadat je aan het ontbijt begint weer op gang.

Een droge mond voorkomen

Met de volgende tips kan tijdelijk een droge mond en een slechte adem worden verminderd.

 • Drink gedurende de dag regelmatig water om uitdroging te voorkomen. Vermijd zure drankjes en drankjes met suiker en cafeïne.
 • Kauw op kauwgom om de speekselproductie te stimuleren. Zorg er wel voor dat de kauwgom suikervrij is, aangezien suiker een slechte adem en gaatjes kan veroorzaken. Xylitol, een natuurlijke zoetstof, kan het ontstaan van bacteriën die een slechte adem veroorzaken voorkomen.
  Meer informatie over CB12 boost kauwgom>
 • Zorg dat je altijd goed je tanden poetst en flost. Daarnaast is het ook belangrijk regelmatig je gebit door een tandarts en mondhygiënist te laten controleren.
  Bekijk hier de tandenpoets-tips>
 • Spoel dagelijks met mondwater om een slechte adem tegen te gaan en te voorkomen. Neutraliseer je adem en maskeer deze niet.
  Meer informatie over CB12 mondwater>
 • Als je rookt, dan is dit een perfect moment om te stoppen. Roken is niet de oorzaak van een droge mond, maar kan dit wel verergeren. Hetzelfde geldt voor alcohol en koffie.
 • Probeer een speekselvervanger met xylitol.