mobile menu icon

De overgang en slechte adem

Je bent waarschijnlijk op de hoogte van het feit dat opvliegers, gewichtstoename en een onregelmatige menstruatie de meest voorkomende symptomen zijn van de overgang. Maar wist je ook dat de overgang hand in hand gaat met een slechte adem? Iedere verandering in de hormoonspiegel kan de mondflora verstoren en dit is een risicofactor voor tandbederf, tandvleesontstekingen en een slechte adem1. Eerlijk of niet, vrouwen moeten nog scherper zijn op hun mondgezondheid dan mannen. En dan vooral tijdens de menstruatie, de pubertijd, zwangerschap en de overgang.

Oorzaken van slechte adem tijdens de overgang

Als je hormoonspiegel heen en weer danst, heeft dit effect op je speekselproductie en dit kan op zijn beurt weer zorgen voor een droge mond. Dit is slecht nieuws voor je mondgezondheid, aangezien speeksel de mond schoon helpt te houden door bacteriën weg te spoelen. Als bacteriën en plak de kans krijgen zich op te hopen in de mond, kan je er al vanuit gaan dat dit een slechte adem als gevolg heeft. Tijdens de overgang neemt de dichtheid van de botten ook sneller af. Dit kan dus ook het geval zijn bij de kaakbotten en kan leiden tot tandbederf en een slechte adem.

Hoe kan je een slechte adem tijdens de overgang voorkomen?

Hoe je het ook wendt of keert, de overgang kan je niet voorkomen. Een slechte adem daarentegen, kan wel voorkomen worden! Het is belangrijk dat je ieder half jaar, of tenminste één keer per jaar, je tanden professioneel laat reinigen door de mondhygiënist. Bij de tandarts kan je altijd terecht mocht je je zorgen maken over je adem of mondgezondheid. Een goede mondhygiëne is de sleutel voor het zelfverzekerd blijven over je adem, zeker tijdens de overgang. Als je last hebt van een droge mond, vraag dan bij de dokter naar kunstmatige speekselproducten. Weet je niet zeker of je adem onaangenaam ruikt? Doe dan de ademtest en kom erachter hoe adem bewust jij bent.

1 Krejci, Charlene B. / Bissada, Nabil F. Women's Health: Periodontitis and its Relation to Hormonal Changes, Adverse Pregnancy Outcomes and Osteoporosis. Oral Health Prev Dent, 10 (2012), No. 1, Page 83-92