Werken voor het geld: pure armoede!

Jobcoach Huub van Zwieten: “Laat je baan aansluiten bij je passie en talenten”

Miljoenen mensen hebben zich de afgelopen dagen lopen verbijten, omdat ze weer de loterij niet hadden gewonnen. Wéér geen uitvlucht uit het werkende leven, waaraan we zo graag willen ontsnappen. En geld winnen, heel veel geld, zou de perfecte oplossing zijn. Immers, met een paar miljoen op de bank hoef je nooit meer te werken. Maar is dat wel zo? Is alleen werken om je geld te verdienen wel de beste optie? Is geld het enige wat werken oplevert?

Met TalentFirst richten we ons met coaching en ondersteuning op alle type professionals, waaronder ook jonge, ambitieuze moeders. In die groep zijn er vaak discussies over de bezuinigingen in de kinderopvang. 'Levert werken nog wel wat op?’ vragen werkende moeders zich steeds vaker af. Veel moeders twijfelen of ze – al dan niet tijdelijk- helemaal moeten stoppen met werken. Werken voor niks ziet immers niemand zitten.

Laat je baan aansluiten bij je passie en talenten
We vinden dat eigenlijk een beetje eenzijdige manier van kijken naar werk. Natuurlijk: werken zou lonend moeten zijn en je moet er zeker niet armer van worden. Maar is werken niet veel meer dan geld? Als je als moeder een baan hebt die echt aansluit bij jouw passie en je talenten, bij wat jij wil bijdragen aan de maatschappij en daarmee aan jouw leven, is stoppen dan ook een optie voor je? Wij denken van niet!

Wat is nu echt belangrijk voor je en waarvan krijg je energie? Wanneer ga jij aan het einde van de dag tevreden slapen? Wanneer heb je het idee dat je je leven op een zinvolle manier leeft? En waarvan krijg je een gevoel van voldoening? Iedere werkende zou stil moeten staan bij dit soort vragen. Immers: wanneer tijd en geld schaarse goederen zijn, is het nóg belangrijker om je keuzes bewust te maken. En om dat te kunnen doen, helpt het beantwoorden van bovenstaande wellicht meer dan enkel een blik op het huishoudboekje. Bewuste (loopbaan)keuzes, ook als investering voor de langere termijn, dat is waartoe wij mensen graag stimuleren. Uiteindelijk leveren die keuzes immers het allermeeste op, zowel in geld alsook in succes en levensgeluk.

Puur werken voor het geld is eigenlijk pure armoede. Zoek het werk waarin je jezelf kwijt kan, waar je met passie naar toe gaat en fluitend van terug komt en je merkt dat de hoogte van je salaris een bijzaak wordt. Een belangrijke bijzaak, want de juiste beloning en waardering motiveert. Maar niet meer de belangrijkste.

Jobcoach Huub van Zwieten van Talent First geeft ook tips & tricks op het gebied van carrière en talentontwikkeling. Bekijk zijn video.