Jobhopper of jobplakker?

Otteline Asselbergs van Young People Coaching bespreekt de voors- en tegens van jobhoppen

Maak jij je wel eens zorgen, of je niet al te lang hetzelfde werk doet? Of ben je juist vaak van baan veranderd en bang om als jobhopper bestempeld te worden? De tijd dat je je hele loopbaan bij één werkgever werkte is voor de meesten van ons echt voorbij, en de vraag hoe lang je in een en dezelfde functie kunt blijven werken is meer dan ooit actueel.

Werk je al lang in dezelfde functie?
Dan is het niet ondenkbaar dat toekomstige werkgevers zich afvragen of jij je nog wel in staat bent om je aan te passen aan een nieuwe organisatiecultuur. Misschien vragen zij zich af of je niet te conservatief bent of dat je wellicht een gebrek aan ambitie hebt. Aan jou om te laten zien dat niets minder waar is.

Bereid je sollicitatiegesprekken goed voor. Maak inzichtelijk welke rollen je binnen je functie hebt vervuld, de projecten waaraan je werkt en wat voor resultaten je hebt geboekt. Beschrijf hoe jij je in complexe projecten hebt gehandhaafd, wat je ervan hebt geleerd en hoe je je er door hebt ontwikkeld.

Heeft de organisatie een wezenlijke groei doorgemaakt? Waarschijnlijk heb jij in dezelfde functie wel degelijk meer verantwoordelijkheid gekregen. Laat zien hoe jij je in de loop der tijd ontwikkeld hebt.

Natuurlijk is lang ergens werken beslist niet alleen in je nadeel. Het zegt ook iets over je loyaliteit. Lang ergens werken is wat dat betreft altijd nog beter dan van de ene baan in de andere stappen. Maar wat nou als door de krapte op de arbeidsmarkt keer op keer je contract niet verlengd is? Dit hoeft niets over jouw toegevoegde waarde en capaciteiten te zeggen, en kan ook pech zijn. Hoe zorg je er dan voor dat werkgevers verder kijken dan alleen het cv met een aaneenschakeling van werkgevers?

Veel gejobhopt?
Ook in dat geval is het belangrijk om je toegevoegde waarde zoveel mogelijk te benadrukken. Zo heb je bijvoorbeeld veel ervaring in diverse organisaties of branches opgedaan en als het goed is een breed netwerk opgebouwd. Stel in je cv dan ook je vaardigheden en capaciteiten in plaats van je werkervaring centraal en laat hiermee jouw toegevoegde waarde zien. Motiveer duidelijk waarom je voor een werkgever kiest en toon daarmee aan dat je niet de intentie hebt om op korte termijn weer te vertrekken.

Nader beschouwd maakt het misschien niet eens zoveel uit of je nu kort of lang ergens werkt, want als het gaat om het vinden van nieuw werk dan is het uiteindelijk jouw persoonlijke toegevoegde waarde die telt.

Is alleen werken om je geld te verdienen wel de beste optie? Is fluitend naar je werk gaan en werken met passie niet veel belangrijker? Job coach Huub van Zwieten vertelt je hier meer over het aansluiten van je baan bij je passies en talenten.