Dress to impress! Hoe kleed jij je op je werk?

Otteline Asselbergs van Young People Coaching geeft tips

Hoe kleed jij je gepast op je werk? Sommige mensen weten zich tot in de puntjes te verzorgen, anderen slaan daarin de plank nog wel eens mis. Zonde, want of je nou groot bent of klein, dik of dun, jong of oud, voor iedereen is er kleding te vinden die optimaal past.

Je kunt om te beginnen al verschil maken door kleding te dragen die bij jouw figuur, huidskleur en leeftijd past. Koop kleding bij voorkeur een maat groter dan te klein om overhangende zwembandjes te voorkomen. Kleding die je droeg toen je twintig was, is niet per definitie geschikt om ook nog op je veertigste te dragen. Sommige kleren en kleuren staan anderen goed, maar doen niets voor jou. Blijf dan ook dicht bij jezelf en bepaal jouw eigen unieke smaak en stijl.

De beste versie van jezelf
Heb je geen idee wat jouw persoonlijke stijl is? Maak dan een moodboard waarop je beelden plakt met kleding die jou aanspreekt. Denk ook na over wat je uit wilt stralen en hoe je over wilt komen op anderen en vraag je af welke kleding daarbij past. Wil je bijvoorbeeld zakelijk overkomen? Dan kies je bijvoorbeeld voor zwarte of donkerblauwe kleding van stug materiaal. Vind je het vooral belangrijk dat anderen je vertrouwen? Kies dan voor natuur- en pasteltinten en zachte materialen. Door je kledingkeuze kun je zo bewust een bepaalde uitstraling versterken of juist afzwakken. Bedenk ook met welke kleding je vaak positieve reacties en complimenten ontvangt. Die kleren doen waarschijnlijk wat voor jou. Bepaal op basis daarvan in welke outfit jij je goed voelt en jij de beste versie van jezelf bent.

Wat trek je aan op je eerste werkdag?
Kies voor kleding die past bij de organisatie. Bij een bank zal je als vrouw eerder in een net jurkje, mantel- of broekpak verschijnen en als man in pak. Bij een grafische vormgever zou je in deze kleding waarschijnlijk hopeloos uit de toon vallen. Let er tijdens de sollicitatieprocedure dan ook op hoe men zich in het algemeen kleedt en stem daar jouw outfit op af.

Kies voor kleding waarin jij je goed voelt en die goed zit, zodat je zeker overkomt en een goede eerste indruk bij je collega’s achterlaat. Met alleen het kiezen van de juiste kleding ben je er echter nog niet. Het is tot slot ook belangrijk dat je er verzorgd uitziet, dus een net gestreken overhemd of blouse, haren netjes gekamd, nagels verzorgd en de schoenen gepoetst. Je krijgt immers maar één kans voor een goede eerste indruk!
Meer tips nodig om vol zelfvertrouwen op je werk te zitten? Job coach Huub van Zwieten vertelt in deze video hoe je dit het beste kunt aanpakken.