mobile menu icon
toothbrush_tips

Tandenpoetsen en mondhygiëne

Elke keer als je wat eet, laten bacteriën in je mond zuren vrij die het glazuur op je tanden aanvallen en een slechte adem veroorzaken. Als dit regelmatig gebeurt, kan dit leiden tot tandplak: een doorzichtige, plakkerige laag op je tanden die miljoenen bacteriën bevat. Plak is de grootste veroorzaker van tandbederf en hardnekkige plak kan leiden tot tandsteen, een kalkachtige tandaanslag. Plak kan ook zorgen voor geïrriteerd of ontstoken tandvlees, parodontitis en uiteindelijk zelfs tot tandverlies. Om een goede mondhygiëne te behouden, is het zeer belangrijk plak te verwijderen. Dit doe je door dagelijks je tanden te poetsen. Tandenpoetsen verwijdert voedselresten en plak van je tanden en houdt je tandvlees schoon, wat gaatjes en ontstoken tandvlees kan voorkomen. Voor de perfecte mondhygiëne flos je dagelijks en spoel je met een effectie mondwater.

Hoe poets je je tanden effectief?

Hier vind je een aantal tips om je tanden effectief te poetsen:

  • Poets minstens twee keer per dag, in de ochtend na het ontbijt en voordat je naar bed gaat.
  • Wacht minstens een uur met het poetsen van je tanden als je iets hebt gegeten of gedronken met veel zuren zoals bijvoorbeeld een appel of frisdrank. De zuren verzachten het glazuur en het tandenpoetsen kan op dit moment de tanden beschadigen.
  • Poets voorzichtig met korte, horizontale bewegingen over de tanden en de rand van het tandvlees.
  • Oefen niet te veel druk uit, aangezien dit ervoor kan zorgen dat het tandvlees beschadigt.
  • Houd de tandborstel vast als een pen. Dit voorkomt dat je teveel druk uitoefent tijdens het tandenpoetsen.
  • Spuug de tandpasta uit na het poetsen en spoel niet na met water, zodat de fluoride zijn werk kan doen.
  • Vervang je tandenborstel direct als de borstelharen versleten zijn.

Hoe poets je de tanden van je kind?

Tandbederf is één van de meest voorkomende gezondheidsproblemen ter wereld en komt vaak voor bij kinderen en tieners . Helaas hebben kinderen die veel gaatjes op vroege leeftijd hebben gehad meer kans om deze op latere leeftijd ook te krijgen. Omdat tandenpoetsen de beste manier is om gaatjes te voorkomen en een goede mondhygiëne te behouden, is het belangrijk je kind vanaf jongs af aan te leren dat mondverzorging een onderdeel is van de dagelijkse routine. Kies hiervoor een speciale kindertandenborstel met een kleine borstel en zachte borstelharen. Poets de tanden van je kind met een fluoride tandpasta om het gebit te beschermen tegen gaatjes en de tanden sterk te houden. Ouders moeten kinderen vaak helpen bij het tandenpoetsen totdat zij oud genoeg zijn dit zelf goed te doen. Meestal kunnen kinderen dit zelfstandig vanaf ongeveer zeven jaar.

Bekijk hier de video met tips over tanden poetsen.