mobile menu icon
oralhygiene

Een goede mondhygiëne: essentieel voor een goede adem

Het is bekend dat tandenpoetsen nodig is om gaatjes te voorkomen. Maar wist je dat een goede mondhygiëne ook essentieel is voor een goede adem? Wat veel mensen niet weten is dat een slechte adem meestal komt vanuit de mond zelf en niet vanuit de maag. De geur komt van bacteriën die groeien op voedselresten en eiwitten tussen de tanden, achterop de tong en in de holtes van het tandvlees. Als het voedsel ontbindt, zorgen de bacteriën voor zogenoemde vluchtige zwavelverbindingen (VZV’s) die worden uitgeademd en worden ervaren als slechte adem. Om deze reden is regelmatig tandenpoetsen, flossen en spoelen met mondwater een must in de dagelijkse routine voor een goede adem en gezonde, sterke tanden.

Instructies voor een goede mondhygiëne: zorg voor een frisse adem en gezonde tanden

Een goede adem start met het poetsen van je tanden, minstens twee keer per dag. Kies een goede tandenborstel en tandpasta met fluoride. Flos na elke poetsbeurt, of minstens eenmaal per dag met flosdraad, een tandenstoker of ragertje om voedselresten en plak te verwijderen en plak waar de tandenborstel niet bij komt. Eindig met een mondspoeling, bijvoorbeeld CB12 mondspoeling, voor een goede adem 12 uur lang. CB12 voorkomt een slechte adem door de VZV’s te neutraliseren, in plaats van het slechts maskeren van de symptomen.1 In aanvulling op deze dagelijkse routine, is het belangrijk om minstens één keer per jaar naar de tandarts en/of mondhygiëniste te gaan voor een controle.

Benieuwd hoe je je tanden effectief kan poetsen? Lees hier de 7 tandenpoets-tips.


Suiker, zuren en mondgezondheid

Suiker is een favoriete brandstof voor de gas-producerende bacteriën in je mond. Als deze bacteriën suiker tot zich nemen, produceren ze gassen die bijdragen aan tandbederf. Suiker zorgt er ook voor dat de bacteriën sneller kunnen vermenigvuldigen en plak op kunnen bouwen op de tanden en de rand van het tandvlees. Dit alles draagt weer bij aan het ontstaan van een slechte adem. Verminder de suikerinname door minder te snoepen en suikerrijk voedsel en dranken te vermijden. Dit zal ervoor zorgen dat je mondgezondheid verbetert en tandbederf en een slechte adem verminderen. Bacteriën die een slechte adem veroorzaken, zijn ook dol op zuurrijk voedsel en dranken, zoals vruchten- of tomatensap. Als je een slechte adem hebt, probeer het drinken van frisdrank en vruchtensap te beperken tot maximaal 1 glas per dag en gebruik een rietje om het contact van de zuren met de tanden te verminderen. Wacht minstens een uur met het poetsen van je tanden na het eten en/of drinken, zeker als het voedsel zuurrijk is. Hoewel mintjes en kauwgom vaak worden gepresenteerd als een oplossing voor een slechte adem, bevatten ze in sommige gevallen suiker. De mintsmaak kan een slechte adem maskeren, maar de suiker zal het uiteindelijk verergeren. Kies daarom voor suikervrije producten met de natuurlijke zoetstof xylitol, zoals CB12 boost kauwgom; een kauwgom die dient als aanvulling op het spoelen met CB12 mondspoeling. CB12 mondspoeling neutraliseert de adem in plaats van deze enkel te maskeren. Daarnaast bevat de spoeling fluoride, dat helpt de tanden sterk te houden.


1 Thrane et. al., Dental Health, Zn and CHX mouthwash is effective against VSCs responsible for halitosis for up to 12 hours, (2009) 48 (3):8-12